Drönarbilder - magiska, men inte helt okomplicerade
Fotograf: Malin, byMalott.
Det finns få saker som slår känslan av att se sitt hem, sin gård eller sitt favoritlandskap från ovan. Drönarfoton öppnar upp en värld av vyer, perspektiv och ljus som annars är svåråtkomlig – och för mig som fotograf är det en ren njutning att få skapa bilder som verkligen lyfter fram helheten.Men trots all magi som ryms i en riktigt snygg flygbild, finns det också något man sällan pratar om: nämligen reglerna bakom.
Och tro mig – det finns regler. Viktiga sådana.
Det började med en fascination för höjd
Jag har alltid dragits till vyer. När jag var liten klättrade jag upp i klätterställningar och träd för att få bättre utsikt. När jag blev vuxen och började fotografera professionellt, låg steget till att prova på drönare med kamera ganska nära till hands. Det som drönarebilder kan förmedla – känslan av rymd, överblick och sammanhang – är något alldeles särskilt. Det gör något med både motivet och betraktaren. Plötsligt ser man mönster i naturen, arkitekturen i en by eller hur ett hus är placerat i sin omgivning på ett helt nytt sätt.
Men med nya perspektiv kommer också nytt ansvar.
“Det är väl bara att fota?”
Det händer ganska ofta att någon säger:
“Men det är väl bara att flyga upp, knäppa några bilder och lägga upp på Instagram?”
Och det är förståeligt att man tänker så – drönare med kamera är tillgängliga, tekniken är lättanvänd och
bilderna blir ofta fantastiska direkt ur kameran.
Men där finns en viktig juridisk detalj som många inte känner till:
I Sverige krävs spridningstillstånd från Lantmäteriet för att du ska få publicera en drönarbild. Det gäller både för företag och privatpersoner, oavsett om du delar på hemsida, sociala medier eller i en annons.
Det är först när bilden ska publiceras – inte när den tas – som lagen träder i kraft.
Varför finns denhär lagen?
Det kan låta lite byråkratiskt. Kanske till och med som ett onödigt hinder. Men det finnsfaktiskt en väldigt rimlig förklaring. En drönarbild kan, utan att det märks vid första anblick, avslöja känslig information. Det kan handla om:
kartdata
militära anläggningar
kritisk infrastruktur
platser som har betydelse för Sveriges säkerhet
Lantmäteriet är den myndighet som ansvarar för att granska och bedöma om en bild innehåller sådant som inte bör spridas offentligt. De gör alltså en säkerhetsbedömning, och om allt ser okej ut – ja, då får bilden publiceras.
Det är ett slags filter. Ett nödvändigt sådant.
Vad händer om man publicerar utan tillstånd?
Att lägga upp en drönarbild på Instagram eller sin hemsida utan spridningstillstånd är faktiskt olagligt. Och det kan leda till både böter och i värsta fall fängelse – även om du själv inte tyckt att bilden avslöjar något särskilt.
Så min rekommendation är tydlig: publicera aldrig en drönarbild utan att först ha fått den godkänDet är helt enkelt inte värt att chansa.
Fotograf: Malin, byMalott
Hur påverkar det mäklarfotograferingen?
Här blir det genast lite knepigare. För i min roll som fotograd för bostadsförsäljning jobbar jag ofta med snabba leveranser. En bostad ska ut på marknaden – helst igår – och både mäklare och säljare vill förstås visa fastigheten från sin bästa sida. Och drönarbilder är ett kraftfullt verktyg i den processen. En bild från luften kan visa tomtens läge, omgivningarna, avstånd till vatten eller skidbacke – och ge spekulanterna ett värdefullt helhetsintryck.
Men. Handläggningstiden för att få ett spridningstillstånd är i skrivande stund upp till 65 arbetsdagar.
Det är nästan tre månader.
Och i de allra flesta bostadsaffärer är det alldeles för lång tid. Därför har jag som fotograf valt att i dagsläget inte leverera drönarbilder till mäklare – såvida inte försäljningen planeras längre fram i tiden.
Det är inte för att jag inte vill. Det är för att jag måste följa lagen, och för att jag respekterar processen. Jag kan inte riskera varken mina kunders förtroende eller mitt eget företags trovärdighet.
Så jobbar jag som fotograf med drönarfoto
När jag fotograferar från ovan – oavsett om det är för en privatkund, ett företag eller i konstnärligt syfte – gör jag det alltid på ett sätt som är både lagligt, tryggt och professionellt. Jag hanterar hela processen: från planering och flygning med drönare till ansökan om tillstånd och leverans av färdigt material. Du som kund behöver inte hålla reda på paragrafer – det gör jag åt dig.
Och ja – ibland får man vänta lite. Men det är det värt, för att kunna använda bilderna tryggt och utan oro.
Vill du fånga ditt fjällhus från ovan?
Kanske vill du ha ett print av din gård i kvällsljus, visa upp ditt företag ur ett nytt perspektiv, eller dokumentera ett bygge från luften?
✨ Då är drönarbilder ett fantastiskt verktyg.
Jag hjälper dig gärna hela vägen, med både bildskapandet och det juridiska. Tillsammans ser vi till att resultatet blir lika magiskt som det är korrekt - läs mer om mina fototjänster här nedan.
Är du nyfiken? Hör av dig så pratar vi vidare!